Skip links

Po Bledu

Priporočamo vam, da za prevoz po Bledu uporabljate trajnostni promet. Če ste na Bled prišli z avtom, je najbolje, da ga parkirate na enem od označenih parkirišč in se po Bledu odpravite peš. Okoli jezera se lahko peljete s kočijo, s turističnim vlakcem ali pa si izposodite (električno) kolo. Ne izpustite vožnje na otok, kamor se lahko odpravite s tradicionalno pletno ali pa najamete čoln in odveslate tja sami. Poleti sta vam na voljo liniji turističnega avtobusa, s katerim se lahko odpravite na Pokljuko in Hop on Hop off bus, s katerim se lahko odpravite v Radovljico in Tržič z okolico.

PEŠ PO BLEDU

Posebno kvaliteto Bleda kot turističnega kraja predstavljajo sprehodi oz. krajši izleti po bližnji okolici. Urejene sprehajalne poti nas popeljejo na griče osamelce nad jezerom.

Pogledi na pokrajino z Grajskega hriba, Straže, Dobre Gore, Kozarce, Osojnice ali Kuhovnice so izredno lepi. Na sprehodu po Bledu in njegovi okolici ne smemo ob zanimivih naravnih vrednotah spregledati bogate umetnostno zgodovinske in stavbne dediščine.

Sprehodi po Bledu in okolici so urejeni za turiste. Sprehajalne steze so vzdrževane in jasno označene s kažipoti, ki so opremljeni z imeni in oddaljenostjo v km oz. minutah.

S KOLESOM PO BLEDU

Popotovanje s kolesom je pravzaprav najboljša oblika spoznavanja določene pokrajine. Blejski kot je zelo primeren za kolesarje, pa naj bodo to nezahtevni starejši gostje in mlade družine ali pa zagrizeni rekreativci. Posebnih prog samo za kolesarje na Bledu in okolici ni, ker pa ni veliko prometa, so za kolesarje primerne skoraj vse ceste. Lokalne ceste in kolovozne poti med vasmi v okolici Bleda so primerne za krajše kolesarske izlete, gosta mreža gozdnih cest na Jelovici, Pokljuki in Mežakli lahko zadovolji še tako zahtevnega gorskega kolesarja.

Najem kolesa

Preverite ponudbo najema (električnih) koles in vodenih izletov po Bledu in okolici.

Sistem za avtomatizirano izposojo koles

Bled Green Ways je sistem za avtomatizirano izposojo koles. Preprost, praktičen in ekološko naravnan sistem prevoza za potovanje po vsakdanjih opravkih znotraj občine Bled. Z njim se boste izognili vožnji z avtomobilom in plačilu parkirnine, prihranili čas pri iskanju prostega parkirnega mesta, zmanjšali izpuste CO2 ter poskrbeli za kanček vsakdanje rekreacije. S preprosto izposojo in vračilom kolesa boste lahko povezali različne oblike prevoza in spremenili način svojega potovanja.

 • Izberete kolo in preverite, če je brezhibno.
 • Pristopite k računalniškemu terminalu (kiosku) z LCD zaslonom in pritisnite na gumb za začetek.
 • Za prijavo v sistem vtipkajte uporabniško ime ali prislonite Blejsko kartico na za to posebej označeno mesto na LCD zaslonu.
 • Vtipkajte vaše geslo (v primeru prijave z uporabniškim imenom) ali PIN kodo (v primeru prijave s kartico) in potrdite.
 • Za izposojo koles ali ostale storitve sledite navodilom na zaslonu.
 • Če se odločite za izposojo kolesa, počakajte, da sistem preveri vse ključavnice in sporoči, katera kolesa so na voljo. Ponudil vam bo številke od 1 do 10, ki predstavljajo številke ključavnic.
 • Ko izberete eno od koles, počakajte, da sistem obdela vašo izbiro in jo potrdite.
 • Po potrditvi imate na voljo 20 sekund časa, da pristopite do ključavnice, v kateri se nahaja izbrano kolo in pritisnete srebrni gumb, ki bo utripal v zeleni barvi, da odklenete ključavnico.
 • Po pritisku na gumb počakajte na zvočni signal (pisk) oziroma počakajte nekaj sekund in nato kolo primite za sedež z eno roko in krmilo z drugo roko ter z enim gibom rahlo najprej potisnete kolo naprej in potem povlečete kolo nazaj ter ga s tem odstranite ven iz ključavnice.
 • V primeru, da vam iz kakršnegakoli razloga ne uspe odstraniti kolesa iz ključavnice, močno potisnite kolo nazaj v ključavnico, da se prepričate, da je zaklenjeno in ponovite postopek izposoje od začetka.
 • Po uspešni izposoji in opravljeni vožnji enostavno, samo močneje, potisnete kolo nazaj v ključavnico in ga s tem zaklenete. Pred odhodom obvezno vedno preverite, ali je kolo dejansko zaklenjeno. V primeru, da ste kolo uspešno zaklenili, se vam bo gumb na ključavnici zasvetil v modri barvi.
 • V primeru, da vračate električno kolo, vas prosimo, da le-to, v kolikor je prosta ključavnica z električnim napajanjem, vrnete na za to posebej označeno mesto (ključavnici št. 1 in 2 označeni s simbolom).
 • V primeru, da gumb na ključavnici gori v rdeči barvi, je to opozorilo, da kolesa niste pravilno vstavili, zato morate postopek vrnitve še enkrat ponoviti.
 • V primeru, da so ob vašem prihodu vse ključavnice zasedene ali pa na postaji ni prostih koles, vas prosimo, da počakate do prihoda vzdrževalne službe ali pa se odpravite do sosednje postaje.
 • V primeru okvar na kolesih, kiosku ali tehničnih težavah pri izposoji ali vračilu kolesa pokličite klicni center, ki je odprt cel dan in vse dni v tednu (24/7), na: +386 (0)1 530 53 03.
 • Za pomoč pri prijavi pokličite na +386 (0)4 578 02 05.

Zakon o pravilih cestnega prometa Republike Slovenije (ZPrCP) v 3. členu določa: »kolo« je enosledno ali dvosledno vozilo, ki ga poganja voznik z lastno močjo ali kolo s pomožnim motorjem, ki je enosledno ali dvosledno vozilo s pedali, opremljeno s pomožnim električnim motorjem z največjo trajno nazivno močjo 0,25 kW, katerega moč se progresivno zmanjšuje in končno prekine, ko vozilo doseže hitrost 25 km/h ali prej, če kolesar preneha poganjati pedala;
Skladno z zakonom so tudi e-kolesa, katera si lahko izposodite v sistemu »BLED Green Ways« prirejena tako, da se motor samodejno aktivira in pomaga vozniku, zgolj če voznik poganja kolo. Končna hitrost je omejena na 25 km/h. Kolo nima ročice za pogon (gas) in se vklopi ter deluje, le če obračate pedali in s tem poganjate kolo. V nasprotnem primeru bi tako kolo z ročico za gas po zakonu bilo kvalificirano kot motorno kolo.

Stopnje jakosti asistence/prestavljanje “hitrosti”

Električno kolo je kolo opremljeno z električnim motorjem in vam pomaga pri poganjanju kolesa. Motor ima 5 prestav oziroma stopenj asistence, nastavitev stopenj urejate na modulu na desni strani krmila s pritiskom na -/+. Številke od 1-5 se prikažejo na zaslonu modula.  V primeru, da na zaslonu nastavitev kaže 0, motor ne pomaga. Sam motor se samodejno prižiga in ugaša, glede na naše poganjanje oz. nepoganjanje kolesa. Ob vračilu kolesa tako motorja ni potrebno ugašati in ga tudi ne morete. Motor se samodejno ustavi, lučke na modulu za nastavljanje stopnje asistence se ugasnejo po nekaj minutah nedelovanja kolesa. Pod prikazovalnikom jakosti asistence motorja se nahaja prikazovalnik trenutnega stanja baterije v obliki črtic (5 črtic).

Nekaj napotkov za varno in optimalno vožnjo z e-kolesom

 • Ob začetku vožnje, vedno poskrbite da je stopnja asistence motorja nastavljena na 1 ali 2. Ob polni bateriji in najvišji stopnji (5) nas lahko sunek motorja preseneti, še posebej če se to zgodi iz prehoda stanja popolnega mirovanja in posledično lahko izgubimo nadzor nad kolesom.
 • Ko dosežemo željeno hitrost, imamo popolni nadzor nad kolesom ter pred sabo nimamo statičnih ovir, počasi premikajočih udeležencev v prometu, zgoščenega prometa ali pa situacij, ki bi narekovale hitro ustavljanje lahko začnemo prestavljati na višje stopnje asistence.
 • Nastavitev jakosti 4 ali 5 svetujemo za vožnjo po odprtih kolesarskih poteh/cestah in preglednih površinah.
 • V primeru vožnje po klancu navzgor je potrebno prestaviti na najnižji stopnji asistence – stopnjo 1 ali 2. V takih situacijah prestavljamo podobno kot pri vožnji avtomobila po klancu navzgor, kjer vedno damo v nižjo prestavo. V primeru vožnje pri višji stopnji (3, 4, 5) lahko trajno poškodujemo električni motor.
 • Izbira nastavitve jakosti asistence motorja vpliva tudi na doseg oz. trajanje baterije. Pri vožnji z nastavitvijo 5 močno skrajšamo doseg in trajanje baterije, pri vožnji z nastavitvijo 1 pa močno podaljšamo. Pri vožnji z električnim kolesom le-to upoštevajte in kombinirajte nastavitve v skladu s terenom, razmeram in vašim željam po trajanju vožnje ali pa končni razdalji.
 • Ob vračilu električnega kolesa, če se le da kolo vedno vračajte v ključavnice namenjene električnim kolesom (ustrezno so označene s številko in z ikono vtičnice). Kolo se bo ob zaklepu v tako ključavnico samodejno začelo polniti (utripajoča modra luč na gumbu ključavnice). Če so vse ključavnice na postaji namenjene polnjenju koles zasedene, električno kolo lahko zaklenete tudi v navadno ključavnico (označeno zgolj s številko). Kolo bo varno zaklenjeno, ne bo pa priklopljeno na polnjenje.

Pozor!

 • Preden se odpravite na vožnjo z električnim kolesom dodatno obvezno preverite delovanje zavor na kolesu. Že v primeru nedelovanja zavor na navadnih kolesih je prepovedana uporaba kolesa, v primeru vožnje električnega kolesa z nedelujočima zavorama pa tvegate povzročitev nesreče s hudimi telesnimi poškodbami. Vožnja in uporaba navadnih in električnih koles je na lastno odgovornost.
 • Vedno pozorno spremljajte promet, vse udeležence in razmere v prometu ter skladno z razmeram prilagajajte vašo vožnjo in hitrost. Pri vožnji s kolesom morate spoštovati vse veljavne cestno prometne predpise (CPP).

1. PREDMET STORITVE SISTEMA ZA AVTOMATIZIRANO IZPOSOJO KOLES

Sistem za avtomatizirano izposojo koles v občini Bled se imenuje BLED Green Ways in je storitev, ki jo ponuja Turizem Bled oz. Občina Bled. S to storitvijo se omogoči javni samopostrežni dostop do koles.

Sistem BLED Green Ways vključuje:

 • osem navadnih mestnih koles
 • osem treking koles
 • osem električnih koles (od tega štiri električna treking kolesa in štiri električna mestna kolesa).

Kolesarnice sistema BLED Green Ways se nahajajo na lokacijah:

 1. pred Infocentrom Triglavska roža Bled, Ljubljanska cesta 27, 4260 Bled,
 2. pred Camping Bled, v bližini stavbe Kidričeva cesta 10b, 4260 Bled,
 3. ob Domu krajanov Zasip, Sebenje 6, 4260 Bled in
 4. pred Zadružnim domom Ribno, Izletniška ulica 11, 4260 Bled.

V vsaki kolesarnici je deset ključavnic za kolesa.

2. UVODNE DOLOČBE

V splošnih pogojih imajo pojmi naslednji pomen:

 • Sistem »BLED Green Ways« je sistem za avtomatizirano izposojo koles v občini Bled.
 • »Splošni pogoji« so splošni pogoji dostopa in uporabe sistema BLED Green Ways.
 • »Lastnik« postaj za avtomatizirano izposojo koles pred Infocentrom TRB, Camping Bled in Zasip je Turizem Bled, postaje v Ribnem pa Občina Bled.
 • Postajo v Ribnem je Občina Bled predala v najem Turizmu Bled.
 • »Upravljavec« celotnega sistema BLED Green Ways, ne glede na lastništvo, je Turizem Bled, Ljubljanska cesta 27, 4260 Bled.
 • »Prijavnica z izjavo« je prijavnica za dostop do storitev sistema BLED Green Ways, ki jo skleneta upravitelj in potencialni uporabnik z registracijo.
 • »Navodila« so navodila o uporabi sistema storitev.
 • »Vzdrževalec« sistema je oseba, ki tehnično vzdržuje kolesa in kolesarnice ter skrbi za transport koles, in sicer Prometne storitve Damjan Bertoncelj s. p., Kidričeva cesta 6, 4000 Kranj.
 • »Obdobje uporabe« storitve sistema je obdobje dostopa do storitve sistema, in velja od 1. januarja do 31. decembra tekočega leta.
 • »Registracija« je prva prijava v sistem, ki se izvrši na za to določenih mestih.
 • »Prijava« je prijava uporabnika na postaji, ko si izposodi kolo.

Splošni pogoji opredeljujejo pogoje naročništva in uporabe koles ter vključujejo vprašanja, uporabniško podporo in obveznosti nosilca, upravitelja in uporabnika. Splošni pogoji veljajo in zavezujejo vse uporabnike storitev sistema BLED Green Ways.
Splošni pogoji zavezujejo pogodbeni stranki kot pogodbena določila, skladno s 120. členom Obligacijskega zakonika (Uradni list RS, št. 97/07 in 64/16). Splošni pogoji so objavljeni na spletni strani.
Nosilec si pridružuje pravico do sprememb ali dopolnitev splošnih pogojev. Če ni drugače določeno, začnejo spremenjeni splošni pogoji veljati z dnem objave na spletni strani.

3. KONTAKTNI PODATKI

Kontaktni podatki upravljavca sistema BLED Green Ways:

Turizem Bled, zavod za pospeševanje turizma
Ljubljanska cesta 27 4260 Bled
Telefon: +386 (0)4 578 05 00
Telefon TRB: +386 (0)4 578 02 05
E-pošta:  info@visitbled.si
Spletna stran: http://www.bled.si/si/

4. OPREDELITEV POJMOV SISTEMA

Storitev je sestavljena iz mreže kolesarnic, katerih deli so samopostrežni terminal, urbano pohištvo, ključavnice, kolesa in informacijske table. Sistem BLED Green Ways omogoča samopostrežni javni dostop do koles, tako da si lahko uporabniki sistema v kolesarnici izposodijo kolesa za uporabo v skladu s splošnimi pogoji.

Kolesarnica vsebuje:

 • Samopostrežni terminal z LCD zaslonom, občutljivim na dotik, preko katerega se prijavimo, izposojamo kolesa ter imamo dostop do uporabniškega profila in zemljevida sistema z zasedenostjo kolesarnic;
 • pri LCD zaslonu je čitalec kartic,
 • povezuje se in komunicira s strežnikom ter tako skupaj z ostalimi kolesarnicami tvori kolesarski sistem.
 • Urbano pohištvo so nosilci in deli kolesarnice, ki tvorijo ogrodje in nosijo ključavnice in table.
 • Ključavnice (10 v vsaki kolesarnici) so škatlaste oblike in služijo za varno zaklepanje koles. So enakomerno razporejene po dolgi cevi / nosilcu, delu urbanega pohištva. Na vsaki ključavnici je srebrn gumb, ki ga pritisnemo, preden vzamemo kolo iz ključavnice. V vsaki ključavnici je prostor za eno kolo.

Stojala oz. ključavnice za kolesa in kolesa so oštevilčena. Na ključavnicah so s simbolom označena tudi mesta, ki so namenjena za polnjenje električnih koles.

Barve na gumbih ključavnic imajo sledeč pomen:

 • utripajoča zelena – kolo je pripravljeno, da ga odstranim iz postaje,
 • zelena – ključavnica je prazna,
 • rdeča – kolo ni ustrezno zaklenjeno,
 • modra – kolo je ustrezno zaklenjeno.

5. REGISTRACIJA V SISTEM

Registracija je mogoča osebno:

 • na sedežu upravitelja v Infocentru Triglavska roža Bled (Ljubljanska cesta 27, 4260 Bled).

Referent na sedežu upravitelja v on-line »Prijavnico« vnese podatke o potencialnem uporabniku, ki se je dolžan identificirati z veljavnim osebnim dokumentom. Potencialni uporabnik ob registraciji podpiše, da se strinja:

 • s »Splošnimi pogoji dostopa in uporabe sistema za avtomatizirano izposojo koles BLED Green Ways v občini Bled« in
 • z »Navodili za uporabo«.

Po opravljeni registraciji uporabnik prejme:

 • PIN kodo za dostopanje do sistema s pomočjo že obstoječe Blejske kartice ali/in
 • uporabniško ime in geslo za dostop do storitev BLED Green Ways.

Registracija je za imetnike Blejske kartice in občane Bleda brezplačna (paket: Občan Bleda oz. imetnik Blejske kartice). Ti uporabniki lahko sistem koristijo do 24 ur v tednu (1.440 min v tednu).

Registracija oz. koriščenje storitev za ostale uporabnike znaša 24 EUR (paket: Paket 24). Ti uporabniki lahko sistem koristijo do 24 ur (oz. 1.440 min) v obdobju enega tedna od registracije v sistem.

Registracija oz. koriščenje storitev za ponudnike turističnih nastanitev znaša 50 EUR na sezono (paket: Sobodajalec). Pridobiti je potrebno še kartico v fizični obliki (10 EUR). Ti uporabniki lahko sistem koristijo do 4 ure (oz. 240 min) na dan.

Uporabnik se zavezuje, da bo morebitne spremembe podatkov pravočasno, najkasneje pa v roku 8 dni, sporočil upravljavcu. To lahko stori na sedežu upravljavca ali pošlje obvestilo na naslov upravitelja ali po elektronski pošti.

Uporabniki storitev sistema BLED Green Ways so lahko vse fizične osebe, starejše od 14 let. Za osebe, ki še niso polnoletne, uporabniško ime in geslo na sedežu upravljavca priskrbijo njihovi starši oz. zakoniti zastopniki.

Z odobritvijo registracije uporabnik prejme na sedežu upravljavca uporabniško ime in geslo ali/in PIN kodo za dostopanje do sistema storitev BLED Green Ways z Blejsko kartico, kar uporabniku omogoča izposojo koles v skladu s splošnimi pogoji in vrnitev kolesa na eno izmed postaj.

6. RAZPOLOŽLJIVOST STORITVE

Za dostop do storitev sistema BLED Green Ways se mora uporabnik predhodno registrirati na sedežu upravitelja, kjer ob pomoči referenta:

 • izpolni »Prijavnico«,
 • podpiše Izjavo o strinjanju s »Splošnimi pogoji dostopa in uporabe sistema za avtomatizirano izposojo koles BLED Green Ways« v občini Bled,
 • podpiše Izjavo o strinjanju z »Navodili za uporabo«,
 • se identificira z osebnim dokumentom.

Upravljavec je dolžan poskrbeti za vzdrževanje sistema BLED Green Ways tako, da je dostopen 24 ur na dan, v obdobju uporabe storitev sistema. Izjema je višja sila.

Upravljavec ne odgovarja za morebitno zasedenost ali nerazpoložljivost koles na posameznih točkah BLED Green Ways.

Po opravljeni registraciji na sedežu upravitelja lahko uporabnik paketa Občan Bleda oz. imetnik Blejske karticeuporablja sistem BLED Green Ways vse dni v tednu, z upoštevanjem časovne omejitve v višini 1.440 minut ali 24 ur (v nadaljevanju: časovna razpoložljivost) v obdobju sedmih dni. Uporabnik paketa Paket 24 pa lahko sistem koristi en teden od registracije v sistem skupno 24 ur oz. 1.440 min. Uporabnik paketa Sobodajalec lahko koristi sistem do 4 ure (240 min) na dan vsak dan.

Časovno razpoložljivost za tedensko uporabo sistema lahko uporabnik koristi nepretrgoma ali si ga razporedi. Če uporabnik porabi v tekočem tednu ves razpoložljivi čas, do storitve ni upravičen do naslednjega koledarskega tedna, ko se mu Blejska kartica oz. uporabniško ime ponovno aktivira. Izjema so osebe, ki ravnajo v nasprotju s splošnimi pogoji.

Uporabnik sistema je dolžan kolo vrniti do 21. ure. V primeru, da kolo vrne po 22. uri in v kolesarnici ni proste ključavnice, mora poskrbeti za varno hrambo kolesa čez noč in ga ponovno vrniti v sistem naslednji dan po 7.00 uri oz. kolo odpeljati do kolesarnice, ki ima še prosto ključavnico.

V primeru, da isti uporabnik večkrat krši splošne pogoje, ima upravljavec pravico, da mu onemogoči dostop do sistema BLED Green Ways za določeno obdobje.

7. CENE IN NAČIN PLAČILA

Uporaba storitev sistema BLED Green Ways je:

 • brezplačna za občane Bleda oz. imetnike Blejske kartice (paket Občan Bleda oz. imetnik Blejske kartice).
 • 24 EUR za obiskovalca Bleda (paket Paket 24). Storitev bodoči uporabnik plača ob registraciji na za to določenih mestih (glej poglavje: 5. REGISTRACIJA V SISTEM).
 • 50 EUR + 10 EUR (kartica) za ponudnike turističnih namestitev (paket Sobodajalec). Storitev bodoči uporabnik plača ob registraciji v Infocentru Triglavska roža Bled.

V primeru, da si uporabnik želi operirati z Blejsko kartico, katere še nima, jo lahko pridobi le ob pogoju, da ima vplačano tudi letno parkirnino na Bledu, in sicer na sedežu podjetja Infrastruktura Bled (Rečiška cesta 2, 4260 Bled). Pri tem je dolžan plačati 10 EUR kavcije. Za ponovno izdajo Blejske kartice v primeru izgube se zaračuna dodatnih 10 EUR.

Vsakršna zloraba uporabniškega imena z geslom ali Blejske kartice s PIN kodo se sankcionira z odvzemom in blokado dodeljenega uporabniškega imena oz. Blejske kartice ter prepovedjo ponovne registracije v tekočem letu.

V primeru večjih poškodb na kolesu, zaradi katerih ni možna nadaljnja uporaba ali ob odtujitvi kolesa, se zaračunava vrednost kolesa, in sicer navadnega kolesa v višini 650 (šeststo petdeset) evrov ali električnega kolesa v višini 2.250 (dva tisoč dvesto petdeset) evrov.

V primeru, da se pri istem uporabniku v krajšem časovnem obdobju ponavljajo manjše poškodbe ob uporabi kolesa, se uporabnika opomni. V primeru, da se po opominu poškodbe nadaljujejo, se uporabniku vsaka poškodba zaračuna po veljavnem ceniku pooblaščenega serviserja.

V primeru težjih in namernih poškodb sistema ter nenamernih poškodb, ki ogrožajo varnost uporabnikov, bo upravljavec ustrezno ukrepal. Uporabnik bo moral povrniti stroške popravila po veljavnem ceniku pooblaščenega serviserja.

Vse cene vključujejo DDV.

8. DOLŽNOSTI UPORABNIKA

Uporabnik je dolžan koristiti storitev sistema s potrebno previdnostjo, skrbnostjo in preudarnostjo v skladu s splošnimi pogoji.

Uporabnik nadzoruje kolo, ki si ga je izposodil. Uporabnik je dolžan s kolesom ravnati tako, da je možnost poškodbe, uničenja ali izginotja minimalna.

Uporabnik je dolžan vrniti kolo znotraj razpoložljivega časa.

Uporabnik je dolžan o izgubi ali odtujitvi kartice takoj obvestiti upravitelja.

Uporabnik storitev s podpisom »Prijavnice« sprejema splošne pogoje ter soglaša, da ima upravljavec v primeru kršitvenih splošnih pogojev pravico uporabniku zaračunati stroške, skladno s 7. poglavjem splošnih pogojev.

Pred uporabo kolesa uporabnik preveri ali je kolo tehnično brezhibno oz. ali je kako drugače poškodovano. Uporabnik morebitne pomanjkljivosti obvesti klicni center na tel. št. +386 (0)1 530 53 03.

Če se ugotovi, da koriščenje kolesa poteka v nasprotju s splošnimi pogoji, je uporabnik dolžan vrniti kolo takoj po pozivu upravitelja.

9. OMEJITVE UPORABE STORITEV

Uporabnik storitev svojega uporabniškega imena z geslom oz. Blejske kartice s PIN geslom ne sme posoditi, oddati v najem, odstopiti ali jo uporabljati na kakršenkoli drugačen način, ki ni naveden v splošnih pogojih. Vsako tako ravnanje se šteje kot hujša kršitev splošnih pogojev. Če v danem trenutku nastane škoda, zanjo odgovarja uporabnik oz. lastnik uporabniškega imena oz. kartice, s pomočjo katere je bilo kolo izposojeno.

Za uporabniško ime oz. Blejsko kartico odgovarja registrirani uporabnik in s tem prevzema odgovornost, da bo ravnal v skladu s splošnimi pogoji.

Uporabnik ima pravico, da kolo primerno uporablja v skladu s splošnimi pogoji. Primerna uporaba izključuje predvsem naslednje:

 • uporabo v nasprotju z veljavno zakonodajo na področju varnosti v cestnem prometu;
 • uporabo kolesa ob pogojih, ki lahko privedejo do poškodbe kolesa;
 • kakršenkoli prevoz tretje osebe na kakršenkoli način; uporabo kolesa na način, ki v nevarnost spravlja uporabnika ali tretjo osebo;
 • kakršnokoli demontažo ali poskus demontaže stojala, celotnega kolesa ali njunih posameznih delov in naprav ter
 • splošno, kakršnokoli neprimerno uporabo kolesa.

Dostop do storitve je prepovedan vsem mladoletnim osebam, mlajšim od 14 let, ne glede na to, ali imajo spremstvo ali ne.

Kolo je zasnovano za obremenitev do 150 kg.

Upravljavec si pridružuje pravico ustavitve delovanja sistema za določen čas, v primeru večjih in obsežnih poškodb sistema koles ali komponent, ali v primeru večjih tehničnih napak.

10. ODGOVORNOST IN IZJAVE UPORABNIKA

Za vso škodo, ki nastane med samo uporabo kolesa, je odgovoren uporabnik.

Zakoniti zastopniki mladoletnega uporabnika odgovarjajo za vso škodo, ki jo neposredno ali posredno s koriščenjem storitve povzroči mladoletna oseba.

Vsaka izposoja, ki presega 24 ur (rok, ki se začne s trenutkom izposoje kolesa), se obravnava kot izginotje kolesa, dokler se kolo ponovno ne pojavi.

V primeru izginotja koles, za katerega odgovornost nosi uporabnik, je uporabnik takoj ali najkasneje v roku 14 ur po prvotni izposoji, dolžan javiti izginotje kolesa na telefonsko številko 04 578 02 05 in krajo prijaviti policiji na tel. številko 113. Kolo ostane v polnem obsegu v uporabnikovi izključni odgovornosti, dokler upravitelj ne prejme kopije prijave kraje policiji.

V primeru nezgode ali dogodka, v katero je vpleteno izposojeno kolo, je uporabnik dolžan dejstva sporočiti na telefonsko številko, ki je navedena v prejšnjem odstavku. Kolo ostane v uporabnikovi odgovornosti, dokler ni priklenjeno na stojalo za kolesa ali dokler kolesa lastnoročno ne vrne upravitelju ali vzdrževalcu sistema.

Ker uporabnik odgovarja za kolo od prevzema do vrnitev, priporočamo, da pregleda najpomembnejše dele izposojenega kolesa pred samo uporabo, predvsem pa:

 • ustrezno pritrditev sedeža, pedal in košare;
 • ustrezno delovanje zvonca, zavor, sprednje in zadnje luči, odsevnikov;
 • dobro splošno stanje okvirja, pnevmatik in krmila.

V primeru, da uporabnik ob pregledu kolesa ugotovi, da kolo ni tehnično brezhibno, mora o tem takoj obvestiti klicni center na telefonsko številko +386 (0)1 530 53 03.

Za poškodbe, nastale pri uporabi kolesa, upravljavec ne odgovarja.

Po uspešni izposoji kolesa, uporabnik odgovarja za vsa dejanja, storjena s kolesom sistema BLED Green Ways in za vso materialno ter nematerialno škodo, ki pri uporabi kolesa nastane tretjim osebam.

Sistem se uporablja na lastno odgovornost.

11. KRŠITVE

V primeru manjših poškodb kolesa in delov kolesa, ki nastanejo kot posledica normalne rabe, upravljavec ne terja nobene odškodnine od uporabnikov, po uporabi katerih je bila ugotovljena poškodba.

V primeru, da se pri istem uporabniku v krajšem časovnem obdobju ponavljajo manjše poškodbe ob uporabi kolesa, se uporabnika opomni. V primeru, da se po opominu poškodbe nadaljujejo, bo upravljavec ustrezno ukrepal, kot je navedeno v 7. poglavju splošnih pogojev.

V primeru težjih in namernih poškodb sistema bo upravljavec ustrezno ukrepal, kot je navedeno v 7. poglavju splošnih pogojev.

V primeru:

 • prekoračitve razpoložljivega tedenskega časa uporabe (24 ur) za imetnike paketa Občan Bleda ali imetnik Blejske kartice oz.
 • prekoračitve 24 ur v časovnem obdobju enega tedna v času od prve prijave v sistem za imetnike paketa Paket 24 oz.  
 • prekoračitve 4 ur v časovnem obdobju enega dneva v času od prve prijave v sistem za imetnike paketa Sobodajalec,

si upravljavec pridružuje pravico, da:

  • po izteku razpoložljivega časa uporabnika pozove, da kolo nemudoma vrne nazaj v sistem;
  • po skupnem preteku treh ur od uspešno ali neuspešno opravljenega telefonskega poziva k vračilu kolesa s strani upravljavca se uporabniku odvzame in blokira dostop do sistema BLED Green Ways;
  • po preteku 24 ur od blokade dostopa se kolo začne voditi kot odtujeno, kraja se prijavi policiji in se obravnava po veljavni zakonodaji Republike Slovenije;
  • se taki primeri vodijo kot hujša kršitev splošnih pogojev in se v skladu s tem uporabniku onemogoči nadaljnji dostop do sistema BLED Green Ways.

Pravila iz 11. poglavja in predpisane sankcije so namenjene zagotavljanju nemotenega delovanja sistema in dostopnosti za ostale uporabnike.

12. VARSTVO OSEBNIH PODATKOV

V skladu s splošno uredbo o varstvu osebnih podatkov (GDPR) so vsi uporabniki seznanjeni s tem, da v namen delovanja sistema BLED Green Ways upravitelj zbira, hrani in obdeluje osebne podatke, ki so jih posredovali ob registraciji in so nujno potrebni za delovanje in vašo uporabo sistema. Ti podatki so: ime in priimek, podatek o osebnem dokumentu, letnica rojstva, stalni/začasni naslov, elektronski naslov, telefonska številka in podatki o posamezni izposoji (katero kolo, na kateri postaji in ob kateri uri). Navedeni osebni podatki se hranijo še 3 mesece po preteku veljavnosti vaše članarine za sistem BLED Green Ways. Za uporabo kontaktnega elektronskega naslova za pošiljanje informativnih in promocijskih sporočil v zvezi s sistemom za javno izposojo koles BLED Green Ways, morajo uporabniki podati posebno soglasje na spletni strani www.bled.si spodaj.

13. REŠEVANJE SPOROV

Za splošne pogoje velja pravo Republike Slovenije. Morebitne spore glede izvedbe in posledic splošnih pogojev bosta nosilec in uporabnik skušala reševati sporazumno. Če spora na ta način ne bo možno rešiti, si bosta nosilec in uporabnik prizadevala rešiti morebitni spor z mediacijo in drugimi alternativnimi načini reševanja morebitnega spora. V kolikor to ne bo mogoče, je za reševanje sporov pristojno stvarno in krajevno pristojno Okrajno sodišče v Radovljici. Uporabnik in nosilec se zavezujeta, da bosta v morebitnem sodnem sporu soglašala s predložitvijo spora v mediacijo.

14. SPREMEMBA SPLOŠNIH POGOJEV DOSTOPA IN UPORABE

Uporabniki bodo obveščeni o vseh spremembah teh splošnih pogojev preko spletne strani www.bled.si.

15. POSLEDICE

Posledice neupoštevanja teh splošnih pogojev nosi uporabnik.

Datum:  10. 4. 2019                                                                       Tomaž Rogelj, direktor Turizma Bled

V primeru okvar na kolesih, kiosku ali tehničnih težavah pri izposoji ali vračilu kolesa pokličite klicni center, ki je odprt cel dan in vse dni v tednu (24/7), na: +386 (0)1 530 53 03.

Za pomoč pri prijavi se lahko v času uradnih ur obrnete na Infocenter Triglavska roža Bled na telefonsko številko 04 578 02 05.

AVTOBUS – TURISTIČNE LINIJE

Shuttle bus

Med 15. junijem in 15. septembrom 2019 vozita dva avtobusa, in sicer na zeleni in na modri liniji. Vozovnica stane en evro, za goste, ki na Bledu nočijo vsaj tri dni in imajo kartico Julijske Alpe: Bled, pa je vožnja brezplačna.

Modra linija povezuje Zasip, Bled, Gorje, Vintgar, Krnico, Zatrnik in Pokljuko. Zelena linija pa povezuje Bohinjsko Belo, Koritno, Ribno, Selo, Bodešče, Bled, Vintgar in Gorje. Oba avtobusa vozita tudi na Blejski grad.

Z javnim avtobusnim prevozom želimo prispevati k manjšemu onesnaževanju zraka v občutljivem alpskem okolju, obvarovati rastlinstvo, zmanjšati hrup in se izogniti problemom gostega prometa in parkiranja. Javni prevoz nam nudi več časa za opazovanje narave in hkrati omogoča, da se nam ni treba vračati na isto izhodišče.

Vozni red: PDF

Hop-on Hop-off

Najlažji način, da odkrijete zanimivosti in kotičke podeželja v družbi lokalnega prebivalstva. Dnevna vozovnica stane 8 EUR.

Bled-Radovljica-Kropa-Bled
vsak torek od 1. 7. 2019 do 31. 8. 2019

Bled-Selo-Breznica-Radovljica-Bled
vsako sredo od 1. 7. 2019 do 31. 8. 2019

Bled-Radovljica-Begunje-Brezje-Bled
vsak četrtek od 1. 7. 2019 do 31. 8. 2019

Bled-Radovljica-Begunje-Tržič-Radovljica-Bled
vsak petek od 1. 7. 2019 do 31. 8. 2019

Bohinjska Bistrica-Rudno polje-Bohinjska Bistrica
vsak dan od 29.6.2019 do 15.9.2019 (brezplačno)

Vozni redi: PDF

AVTOBUS – REDNE LINIJE

Z javnim avtobusnim prevozom želimo prispevati k manjšemu onesnaževanju zraka v občutljivem alpskem okolju, obvarovati rastlinstvo, zmanjšati hrup in se izogniti problemom gostega prometa in parkiranja. Javni prevoz nam nudi več časa za opazovanje narave in hkrati omogoča, da se nam ni treba vračati na isto izhodišče.

Avtobusne prevoze na rednih linijah izvaja Arriva Slovenija.

SLIKA

TURISTIČNI VLAKEC

Turistični vlakec vozi v poletnem času (junij-september) vsak dan od 9. do 21. ure okoli Blejskega jezera, vsakih 45 minut po voznem redu, ki je objavljen na postajališčih.
Spomladi in jeseni (maj, oktober) vozi ob koncu tedna in v primeru lepega vremena med 10. in 17. uro.

Vozni red: PDF

FIJAKERJI

Fijakerji ali izvoščki so odprte kočije, ki imajo na Bledu dolgo tradicijo. Voznik take kočije ne more biti kar kdor koli, saj se »poklic« prenaša iz roda v rod. Sin ga podeduje od očeta, ta od svojega očeta in ta od svojega …

Prav zato se člani društva blejskih fijakerjev trudijo in ohranjajo tradicijo. Eden od načinov je tudi njihovo tradicionalno oblačilo. Sestavljajo ga jopica, hlače in klobuk črne barve, bela srajca, telovnik z vezenimi gorenjskimi nageljni ter bordo rdeče odeje in bunde. Na svojo uniformo so zelo ponosni.

S fijakerji se popeljite na vožnjo okrog jezera in na Blejski grad, lahko pa tudi v bližnjo in malo bolj oddaljeno okolico. Boste izbrali zanimivo dnevno vožnjo ali večerno s pridihom romantike?

Postajališče fijakerjev je pri Festivalni dvorani Bled.

Društvo blejskih fijakerjev

fijaker-bled.si

PLOVBA

Pletna

Po jezeru in do otoka se lahko zapeljete na različne načine. Eden od njih je s tradicionalnim čolnom, ki ga izdelujejo domačini in je znan le na Bledu – pletno. Njen izvor sega v leto 1590, njena velikost pa zagotavlja varno plovbo 20 ljudem. Prepoznali jo boste že od daleč, saj ima pisano platneno streho, ki vas bo zaščitila pred soncem in drugimi vremenskimi pojavi.

Pletnarji vas pričakujejo v Zdraviliškem parku, pod hotelom Park, na Mlinem in v Veliki Zaki. Prisedite v pletno in dovolite, da vas pletnar zapelje na ogled z jezera. Prav poseben občutek je in zagotovo vam ne bo žal. Pravzaprav velja pravilo, da kdor se ni peljal s pletno, ni zares obiskal Bleda.

Vožnja s pletno je mogoča celo leto, razen v primeru deževnega oz. vetrovnega vremena ali zaledenelega jezera. Obratovalni čas se prilagaja odpiralnemu času cerkve na otoku.

Odrasli: 15 €/osebo

Otroci: 8 €/osebo

Privatna pletna (povratna vožnja s 30-minutnim postankom na otoku): 229 €

Cene veljajo za povratno vožnjo.

Čolnarsko združenje Pletna Bled
Prežihova cesta 9, 4260 Bled
041 708 639
info@pranzlno.si

Vožnja je načeloma možna, bolje pa se je prej dogovoriti s čolnarjem.

Linijski prevoz na otok

Čolnarsko združenje Pletna Bled ponuja linijsko plovbo z leseno električno ladjo na Blejski otok. Plovba poteka vsak dan na relaciji pomol pod Kavarno Park – Blejski otok. Urnik se prilagaja delovnemu času otoka.

Od 1. maja do 30. septembra:
Odhodi izpod Park hotela: 10.00 11.00 12.00 14.00 15.00 16.00 17.00 18.00
Odhodi z otoka: 11.20 12.20 14.20 15.20 16.20 17.20 18.20 19.00

Od 1. do 30. aprila in od 1. do 31. oktobra:
Odhod izpod Park hotela: 10.00 11.00 12.00 13.00 14.00 15.00 16.00 17.00
Odhod z otoka: 11.20 12.20 13.20 14.20 15.20 16.20 17.20 18.00

Od 1. novembra do 31. marca:
Odhod izpod Park Hotela: 10.00 11.00 12.00 13.00 14.00 15.00
Odhod z otoka: 11.20 12.20 13.20 14.20 15.20 16.00

Urnik se prilagaja delovnemu času otoka.

Odrasli: 12 EUR/osebo

Otroci: 6 EUR/osebo

Cena velja za povratno vozovnico.

Čolnarsko združenje Pletna Bled
Prežihova cesta 9, 4260 Bled
041 708 639
info@pranzlno.si

Najem čolna ali SUP-a

Blejsko jezero z okolico je idealno za vesalanje. Možna je izposoja čolnov in SUP-ov na več lokacijah okrog jezera. S čolnom lahko sami odveslate do otoka in okrog jezera. Oglejte si vsak kotiček Blejskega jezera, poskrbite za malce drugačno obliko rekreacije ali izkoristite priložnost za najbolj romantične trenutke sredi jezera.

Najem čolnov, SUP-ov in kajakov.

Najem čolnov in SUP-ov.

Najem čolnov in SUP-ov.

Najem čolnov in SUP-ov.

Najem čolnov in SUP-ov.

Najem čolnov.

Plovba z lastnimi plovili

Za plovbo po Blejskem jezeru velja Odlok o plovbnem režimu po Blejskem jezeru.

Na jezeru je dovoljena plovba naslednjih plovil: pletenj, lesenih čolnov na vesla dolžine do 6 metrov in širine do 1,5 metra, tipa preklopne ali dotikalne gradnje, lesenih čolnov na električni pogon za prevoz oseb in stvari, športnih veslaških čolnov, kamor spadajo tudi kajaki, kanuji in čolni za ribarjenje, ter spremljajočih plovil na električni pogon v času vadbe ali prireditev, jadrnic dolžine do 5 metrov, drugih plovil na vesla dolžine do 6 metrov in širine do 1,5 metra, kamor štejejo tudi športni rekviziti kot je deska, splava in plavajočih naprav ter delovnih pontonov za potrebe gradbenih in drugih vzdrževalnih del. Dovoljena so samo plovila s plitvim ugrezom, ki ne morejo poškodovati jezerskega dna. Plovila na motorni pogon z notranjim izgorevanjem niso dovoljena, razen za potrebe izvajanja nalog policije, javnih gospodarskih služb po zakonu o vodah, sladkovodnem ribištvu, zaščite in reševanja, obrambe ter za izvedbo gradbenih in vzdrževalnih del na otoku oziroma ob obali ob predhodnem soglasju skrbnika plovbnega območja.

Za plovbo po Blejskem jezeru z lastnim plovilom ni potrebno pridobiti dovolilnice.

Za rekreativne čolne dnevnih obiskovalcev sta vstopno-izstopni mesti v Veliki in Mali Zaki.

Return to top of page